tiistai 21. toukokuuta 2013

Makuasoita: Where is the sauce?

Meidän mielestämme huolella valmistettu ruoka on kuin hyvä romaani. Sen kirjoittaminen vaatii kärsivällisyyttä, aikaa ja suunnitelmallisuutta. Joskus romaanin kirjoittaminen pitää aloittaa kokonaan alusta. Joskus muutaman kielivirheen korjaaminen riittää. Aika usein punainen lanka on hukassa.

Mutta silloin kun romaani on jo kirjoitettu, tarkistettu ja painettu, ei siihen voi enää tehdä muutoksia. Sen sijaan sitä voi analysoida, sen voi haukkua lyttyyn, sen voi jättää kesken tai sen voi ahmia kerralla. Jos kirjaa ei oteta hyvin vastaan, kirjailija todennäköisesti vaihtaa ammattia. Jos taas kirjaa kritisoidaan kohtuullisesti, voi kirjailija kirjoittaa seuraavalla kerralla entistä paremman kirjan.

Tämä kaikki pätee myös valmistamiimme pizzoihin. Jos pizzassa on munakoisoviipaleita, parmesaania ja mozzarellaa, se on tarkoitus nauttia sellaisenaan, koska kyseistä, hyväksi todettua makuyhdistelmää on Italiassa maisteltu sukupolvesta toiseen. Ja maistellaan edelleen. Sama pätee margheritaan, marinaraan ja neljän juuston pizzaan.

Valitettavan usein joudumme vastaamaan kysymyksiin, kuten: "Missä mausteet on?", "Missä ketsuppi on?" ja "Missä tabasco on?". Viimeksi tänään meiltä kysyttiin: "Where is the sauce?". Olemme harmissamme, koska usein asiakkaat kysyvät lisämausteita jo ennen kuin ovat maistaneetkaan pizzaamme. Olemme kuitenkin ylpeitä siitä, ettei keittöstämme löydy ketsuppia eikä tabascoa. Oreganoakin meillä on yhdessä keittiön laatikossa tiettyjä makuyhdistelmiä varten.

Emme halua vaikuttaa tylyiltä, ja otamme mielellämme vastaan myös kritiikkiä. Suolaa, pippuria ja chilioliiviöljyä me lisäämme tiettyihin pizzoihin kernaasti, mutta emme voi käsittää, miksi ihmeessä ketsuppia pitäisi lisätä pizzaan(kin). Eihän romaaninkaan juonta voi muuttaa, kun se on jo painettu.

Nämä ovat tietenkin kaikki makuasioita, eikä niistä kannata kiistellä. Jos kuitenkin haluat lisätä pizzaasi ketsuppia, tee se meiltä salassa. Meiltä saattaisi se nähdessämme vierähtää muutama kyynel. 


Päärynöitä, taleggio-juustoa ja hunajaa... Mitähän tähän voisi vielä lisätä?


1 kommentti: