keskiviikko 11. heinäkuuta 2012

Kielipulma

Ei mikään ravintola


Ihmettelemme usein sitä, miksi suomen kielessä kaikkia ruokapaikkoja kutsutaan yleisnimellä ravintola. Eihän huoltoasemalla voi olla ravintolaa. Eikä kahvilakaan kyllä ravintolalta vaikuta.

Italiassa ristorante tarkoittaa nimittäin paikkaa, jossa on ruokalista ja jossa annokset tarjoillaan pöytiin. Ristoranteen voi esimerkiksi mennä sunnuntaina perhelounaalle tai sen voi varata vaikkapa hääjuhlapaikaksi. Ristoranteen ei siis missään nimessä mennä milloin tahansa (ellei satu olemaan erityisen varakas).

Kun suomen kielessä on vain ravintoloita, ruokaloita, kahviloita tai baareja, italian kielessä on esimerkiksi ristorante, trattoria, osteria, enoteca, agriturismo, bar, pizzeria, pizzeria al taglio, mensa, discoteca, caffetteria, gelateria ja autogrill.

Pizzataiteilijaa vihastuttavat erityisen paljon Kultataloon ripustetut tekstit, joissa sanotaan: "Tähän avataan uusi ravintola". Kun tarkemmin miettii, oikeastaan mikään naapureistamme ei ole ravintola. Sen sijaan kerroksessa on kiinalainen seisovapöytä, amerikkalainen sämpyläpaikka, grilli sekä salaattibaari/kahvila. Mekään emme ole ravintola, vaan pizzapaikka tai pizzeria.

Mielestämme tämä kertoo jotakin suomalaisen ruokakulttuurin tilasta. Alkakaamme siis keksiä uusia sanoja erilaisille "ravintoloille"! Mikä voisi olla esimerkiksi pizzeria al taglion vastine suomen kielessä?


3 kommenttia:

 1. Liittyy ehkä siihen, mitä suomalaiset ylipäänsä suostuvat syömään. Useimmille mössö kuin mössö välttää, kunhan se on täyttävää. Ero on valtava verrattuna esimerkiksi Italiaan, jossa hyvää ruokaa osataan arvostaa ja vaatia (kuten vaikkapa me Pizzariumin kanta-asiakkaat tiedämme). Samasta syystä jokainen nakkikioski voi olla ravintola.

  En usko, että asiaan on tulossa pikaista muutosta.

  VastaaPoista
 2. Onko pakko kritisoida Suomea joka ikisessä asiassa? Suomi on Suomi ja hyvä niin. Italia, ihana maa, missä ihmiset osaavat arvostaa ruokaa (koska Suomessa ei ymmärretä ruoan päälle), käyttävät eri nimityksiä paikoille, mistä saa sitä ruokaa (eli RAVINTOLA). jne... olen nyt muutama kerran lukenut kommentteja / linkkejä joihinkin artikkeleihin, missä kerrotaan/ilmaistaan mitä kaikkea voisi Suomessa parantaa (eli toisin sanoen, valitetaan koko ajan jostain). Jos tämä maa on niin lastenkengissä niin monissa asioissa, niin miksi tulit tänne jäämään? Olet hauska kaveri Luca, mutta omasta mielestä et kunnioita Suomea. Maassa maan tavalla. T: Italialainen maahanmuuttaja joka viihtyy Suomessa just sen takia koska se on Suomi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista anonyymi! Tätä tekstiä ei suinkaan ole kirjoittanut Luca, vaan Salla. Mielipide on kylläkin meidän molempien. Luca myöskin viihtyy Suomessa, ja on aina iloinen palatessaan Italian-lomalta tänne takaisin. Emme kuitenkaan usko, että on olemassa täydellistä maata, vaan jokaisella maalla on parannettavaa monessa eri asiassa. Suomessa voitaisi ehkä panostaa enemmän ruokakulttuuriin, kun taas Italiassa voitaisiin ehkä keskittyä enemmän toimivan hyvinvointiyhteiskunnan rakentamiseen :)

   Poista