torstai 17. lokakuuta 2013

Haarukasta ja veitsestä
Olemme kirjoittaneet tästä jo ennenkin, mutta koska olemme viime aikoina saaneet paljon uusia asiakkaita ja koska lähes jokainen ensimmäistä kertaa meillä vieraileva tuntuu kaipaavan aterimia, haluamme selittää asian vielä kerran. Pizzapalat on tarkoitus syödä sormin.

Kuvittele, että olet järjestänyt naamiaisjuhlat. Olet suunnitellut kattauksen, metsästänyt oikeanlaista pöytäliinaa viidestä eri liikkeestä, kierrellyt kaupasta toiseen hikikarpalot valuen. Olet ehkä miettinyt myös, millaista musiikkia juhlissasi kuunnellaan ja kokeillut montaa erilaista kakkureseptiä. Olet kenties tuhlannut viimeiset lanttisi sekoittaaksesi teemaan sopivan boolin. Sitten, kun juhlapäivä koittaa, ja olet käyttänyt tuntikausia juhlatunnelman luomiseen, maalannut naamasi ja pukeutunut epämukavaan, joskin hienoon naamiaisasuun, ovikello soi. Ensimmäinen vieras saapuu. Juokset innoissasi avaamaan oven.... Mutta vieraalla onkin päällä vain tavalliset farkut ja t-paita. 

Juuri tältä meistä tuntuu, kun meiltä pyydetään haarukkaa ja veistä. 

Yleensä me vastaamme aterimia etsivälle, että pizzapalat on tarkoitus syödä sormin. Silloin suurin osa asiakkaista huokaa helpottuneena, kohauttaa olkapäitään ja istahtaa herkuttelemaan. Mutta jotkut suuttuvat. Emmekä me halua suututtaa ketään. Emme me tahallaan ole antamatta haarukkaa ja veistä. Emme halua olla vaikeita. Mutta kun koko systeemi on suunniteltu sellaiseksi, ettei niitä yksinkertaisesti voi käyttää pizzapalojen syömiseen. Ai miksi muka ei? 

Koska:
 • Tarjoamme pizzapalat puulautaselta, jonka suojana on paperi. Jos yrittää liikuttaa veistä edestakaisin ohuen paperin päällä, paperi repeytyy ja puulautanen naarmuuntuu.
 • Pizzapohja on aavistuksen verran sitkeää ja paksua. Sen leikkaaminen veitsellä ei ole helppoa. 
 • Pizzapalat ovat pikaruokaa. Oletko koskaan nähnyt kenenkään käyttävän hampurilaisravintolassa haarukkaa ja veistä?
 • Pizza al taglio on keksitty roomalaisessa leipomossa 1950-luvulla. Kukaan paikallisista ei kaipaa sen syömiseen haarukkaa ja veistä. Sehän on kuin leipää söisi. 
Lisäksi: Jos antaisimme kaikille automaattisesti aterimet, joutuisimme todennäköisesti kehittämään koko systeemin uudestaan, kun asiakas näkisi toisen asiakkaan syövän pizzapaloja pöydässä haarukalla ja veitsellä. 

Tiedämme, ettei uusien tapojen omaksuminen ole helppoa. "Maassa maan tavalla", sanotaan. Olemmeko siis sittenkin ihan liian jääräpäitä? Pitäisikö meidän antaa periksi, ja alkaa tarjoilemaan pizzapalatkin posliinilautasilta? 

Kuuntelemme mielellämme kommenttejanne. Haluamme ymmärtää. 14 kommenttia:

 1. Ei missään nimessä. Sitä paitsi aterimien hävikki on pienempää kun syödään sormin ;)

  VastaaPoista
 2. Kyllä se puulautanen ja paperi on teidän juttunne! Jatkakaa samaan malliin vaan :). Varmaan suurin osa asiakkaista on samaa mieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, me kun itse niiiin tykätään niistä :)

   Poista
 3. Ei missään nimessä. Mutta pyöreän pizzan kanssa ei tahdo pärjätä teidän ruokailuvälineillä. Pitäisi olla kunnon pihviveitset, nykyiset ei leikkaa. Tai ainakin näin oli vielä muutama viikkos sitten. Ajattelin asiasta mainitakin mutta en kehdannut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Janne. Olemme saaneet aikaisemminkin samansuuntaista palautetta veitsistä. Nykyisissä veitsissä leikkaava osa on aivan veitsen kärjessä, joten moni yrittää käyttää sitä väärin. Lupaamme kuitenkin perehtyä tähän ja vaihtaa tarvittaessa veitsiä!

   Poista
 4. Sormin on kiva syödä. Tosin välillä pizzoissa on niin runsaasti niin liukkaita täytteitä, että tuppaavat liukumaan pizzan päältä pois. Se on vähän ikävää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta... Sille ei valitettavasti mahda mitään. Seuraavalla kerralla, pyydä meiltä pieni haarukka, jolla voi napsia liukkaat täytteet suuhunsa!

   Poista
 5. Pitäkää oma linjanne, jääräpäisesti vaan. Koskaan ei voi olla kaikkien mieliksi. Tykkään siitä, että vaihtoehtoja ei ole, vaan kaikki saavat syödä reilusti sormin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ihana kuulla, että pizza maistuu myös sormin.

   Poista
 6. Ihanat pikkusormet pizzan ympärillä :)

  VastaaPoista
 7. Palvelua tarjoava tekee niin kuin parhaaksi näkee (muitakin kauppoja on, ostakoot sieltä), mutta toisaalta hän nimen omaan _myy_ ja _palveluaan_ (useimmat paikat ovat olemassa myydäkseen tuotettaan kuluttajille, eivätkä halua karkottaa perustuotteeseen tyytyväisiä asiakkaita pois).

  Itsehän siis tykkään syödä pitsaa sormin, ei sillä. Musta on kuitenkin vähän hassua, että teistä tuntuu kuin joku pilaisi päivänne pyytämällä aterimia. Influenssakausi jyllää, jokuhan saattaa toivoa aterimia hygieniasyistä. Ei se mitään posliinilautashienostelua ole. Ehkä joku ei halua sotkea käsiään. On vähän outo palveluperiaate, ettei aterimia annettaisi pyynnöstäkään. Heselläkään ei ole aterimia, mutta sen suomalaiset tietävät etukäteen päättäessään mennä hampurilaisostoksille, kun taas pitsaa on ravintoloissakin totuttu syömään aterimilla.

  Monet sitten varmaan olettavat, että haarukka ja veitsi ovat unohtuneet johonkin, ja pyytävät niitä ihan vain tottumuksesta. Mun mielestä kannattaisi panna näkyvästi esille joku sellainen "kulttuuri-infopläjäys", jossa selitätte tämän sormin syömisen ajatuksen ja näitä perustelujanne. Siinä olisi asiallista olla minusta myös kehotus pyytää rohkeasti aterimia, jos sellaiset haluaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi anonyymi! Juuri tätä pelkäämme: että asiakas luulee, ettemme me anna haarukkaa ja veistä, koska meidän päivämme me menisi pilalle. Ei suinkaan. Kyse on siitä, ettei meillä ole resursseja tarjota aterimia pizzapaloja syövälle, koska kaikki on suunniteltu sellaiseksi, ettei niitä tarvita (kts. tekstin vertaus: naamiasjuhlat, joihin kukaan ei ole laittanutkaan naamiota). Toisaalta on myös tärkeää, että asiakas ymmärtää pizzapalojen ja pyöreiden pizzojen eron. Pizzapalat ovat pikaruokaa, ihan niin kuin hampurilaisetkin, kun taas pyöreitä pizzoja syödäkseen pitää istua alas ajan kanssa.

   Jos ei halua hygieniasyistä koskea pizzaan, kehotamme pyytämään meitä käärimään pizzan osittain paperiin (kts. kuva) :)

   Poista
 8. Pitsapalojen syöminen sormin on vain niin luontevaa, etten ollut edes huomannut kaivata aterimia. Mutta sitten vein kotipakkauksen ihmisille, jotka jääräpäisesti yrittivät syödä pitsapalojanne veitsellä ja haarukalla, vaikka heille kuinka asiaa selitti. Sitä ähellystä ja syömättä jääneitä paloja surullisena vieressä katsellessa kyllä uskoi, että tekisitte asiakkaille karhunpalveluksen, jos antaisille aterimet.

  VastaaPoista