Meille on erittäin tärkeää valmistaa paitsi maistuvaa, myös taidokkasti leivottua pizzaa. Pizzataiteilijamme eivät pelkästään tee, vaan myöskin ajattelevat sitä, mitä he tekevät. Pizza on taidetta, ihan niin kuin maalaaminenkin: on tiedettävä, miten pensseliä pidetään kädessä. Amatöörin maalaaman taulun kyllä erottaa kuvataiteilijan loihtimasta taulusta.
Makuasiat ovat makuasioita, mutta on muutamia yksityiskohtia, joiden avulla voi tunnistaa hyvän italialaisen pizzan maistamattakin:
Taikinan koostumus
Pizzataikinan tulee antaa kohota tarpeeksi kauan. Jos syömäänsä pizzaa ei ole vielä seuraavanakaan päivänä sulattanut, se ei ole ollut hyvä pizza. Hyvin kohonneen pizzan tunnistaa ilmakuplista, jotka eivät saisi olla shampanjakuplan näköisiä, vaan pyöreitä ja suurehkoja. Jos aukkoja on liikaa tai ne ovat liian suuria, taikina on todennäköisesti kohonnut liian kauan.
Paistotapa
Oikeasti italialainen pizza tulisi paistaa puulämmitteisessä uunissa, mutta moderneissa pizzerioissa sähköuuni on jopa yleisempi. Me käytämme sähköuunia, koska puulämmiteisen uunin sijoittaminen pieniin toimitiloihin ostoskeskuksessa olisi ollut hieman haasteellista. Niin pyöreitä pizzoja kuin peltipizzojakin tulee paiston aikana liikutella, jotta ne kypsyisivät mahdollisimman tasaisesti. Pizza ei saa olla täysin valkoinen, eikä sen olemus liian taikinainen, vaan kuohkea ja rapea.
Laadukkaat raaka-aineet
Laadukkaiden raaka-aineiden valitseminen on kaiken perusta, niin pizzataikinan valmistuksessa kuin pizzatäytteissäkin. Hyvä pizzataikina ei synny mistä tahansa markettijauhoista, vaan pitkiä kohotusaikoja kestävistä italialaisista 00-vehnäjauhoista. Rypsiöljy ei anna samanlaista makua kuin laadukas extraneitsytoliiviöljy, eikä tehdasvalmisteista tomaattikastiketta voi verratakaan kokonaisista kuorituista tomaateista itse valmistettuun tomaattikastikkeeseen. Mozzarella on ainoa oikea pizzajuusto, sillä se ei sisällä mitään lisäaineita, vaan ainoastaan maitoa, suolaa ja juoksetetta. Pizzan olemuksesta kyllä huomaa, onko se valmistettu laadukkaista raaka-aineista.
Sitten, kun pizzaa pääsee maistamaan, voi tarkkailla:
-Maistuuko pizzapohja pelkältä jauholta vai onko siinä oikeasti makua? (Jätitkö reunat syömättä?)
-Onko pizza helposti sulavaa vai aiheuttaako se vatsanväänteitä?
-Ovatko maut tasapainossa keskenään?
Meidän mielestämme pizza on ihan liian aliarvostettu ruoka, sillä sen valmistaminen ei todellakaan ole h helppoa, vaan vaatii ammattitaitoa, kärsivällisyyttä ja lukuisia työtunteja. Toivottavasti huomaatte eron.
Ps. Nämä kuvat ja monen monta muuta pizzanvalmistukseen liittyvää kuvaa löydät Instagramista @pizzariumturku!
Hyvältä näyttää ja teksti on mainiota!
VastaaPoistaMielenkiintoinen juttu! Valmistatteko todella tomaattikastikkeenkin itse?
VastaaPoistaKyllä vaan! Tilaamme kuoritut tomaatit Italiasta :)
Poista