tiistai 25. marraskuuta 2014

Rakkaus on raaka-aine, osa 1

Sanomme usein, että olemme ihan hulluja, koska valmistamme artesaanipizzoja ostoskeskuksessa. Hulluja olemme siksi, että tarvitsemme kolme ammattitaitoista leipuria, keittiöapulaisen ja monta asiakaspalvelijaa, jotta pystymme takaamaan tarvittavan määrän leipomuksia kaikille asiakkaillemme. Toisin sanoen meillä on melkein yhtä paljon henkilökuntaa kuin ravintolalla, vaikkemme ravintola olekaan.

Me olemme myös ehdottomia käyttämiemme raaka-aineiden suhteen. Niistä tärkein on rakkaus, mutta koska sitä on vaikea taikoa materiaksi, tarvitsemme myös muuta.

Tässä juttusarjassa esittelemme tärkeimmät raaka-aineemme ja kerromme, miksi emme suostu tinkimään niistä.

1. Kylmäpuristettu oliiviöljy


Olisi kauhean helppoa käyttää taikinassa auringonkukansiemen- tai rypsiöljyä, koska se maksaa vähän, mutta pizzataiteilijalle oliiviöljy on yksi tärkeimmistä raaka-aineista. Se antaa aidon maun ja tuo väriä taikinaan. Ihan mikä tahansa oliiviöljy ei kelpaa, vaan sen pitää olla nimenomaan kylmäpuristettua oliiviöljyä. Tavallinen oliiviöljy on sameaa ja maistuu tunkkaiselta. Sellainen öljy pilaisi taikinan.

Kylmäpuristettu oliiviöljy tuo taikinan lisäksi makua myös pizzantäytteisiin. Tomaattikastikkeemme sisältää sitä, samoin monet pizzan päälle lisätyt vihannekset on paistettu siinä. Pyöreät pizzat viimeistellään usein varovaisella lorauksella kylmäpuristettua oliiviöljyä.

Kasvirasvojen terveellisyydestä kiistellään jatkuvasti. Koska kylmäpuristettu oliiviöljy on tärkeä osa välimerellistä ruokavaliota, me kuitenkin väitämme sen olevan paitsi hyvää, myös terveellistä. Ihan varmasti pizzamme ovat ainakin sata kertaa terveellisempiä kuin runsaasti tyydyttyneitä rasvoja sisältävät teolliset pikaruuat ja voipullat.
Kun seuraavan kerran leivot kotona pizzaa, suosittelemmekin korvaamaan rypsiöljyn oliiviöljyllä, kylmäpuristetulla sellaisella. Tulet ihan varmasti huomaamaan eron.Kuvat: Suvi Kesäläinen
2 kommenttia:

  1. Vuosi sitten marraskuussa:
    Rakkaus on raaka-aine, osa 1.

    Odotamme 2. osaa :-)


    VastaaPoista
  2. Happy Valentine's Day!

    VastaaPoista