lauantai 29. joulukuuta 2012

Vegessä on voimaa


Suomalaisessa pitsassa vihannekset ovat täysin aliarvostettu raaka-aine. Kovinkaan monelle ei tule mieleen pistää pitsaan pinaattia, munakoisoa tai kesäkurpitsaa. Paprikat ja oliivi sen sijaan ovat suomalaisille kasvissyöjille tutumpia pitsantäytteitä. 

Me käytämme pizzojemme täytteinä niin paljon kasviksia, että niitä varten on keittiössämme oma jääkaappi. Luca käy joka päivä torilla hamstraamassa herkkusieniä, kirsikkatomaatteja, munakoisoja, kukkakaalia, tuoretta pinaattia, parsakaalia, paprikoita, perunoita ja kesäkurpitsoita. Kesällä hän löysi torikauppiaalta italiankaalia ja syksyllä herkkutatteja.
Sellaisina päivinä, kun torikauppiaat ovat päättäneet sakean lumituiskun vuoksi jäädä kotiin, Luca masentuu. Pizzan tekemisestä ei tule mitään ilman vihanneksia.

Lähes mikään vihannes ei päädy sellaisenaan pizzan päälle. Paprikat pilkotaan suikaleiksi, jotka kypsennetään pannulla oliiviöljyssä ja maustetaan valkosipulilla. Perunat keitetään tai paistetaan uunissa rapeiksi. Munakoisot itketetään ja kesäkurpitsat liekitetään valkoviinissä.

Kaikkien näiden valmistusvaihdeiden ansiosta meillä vegepizzat ovat maukkaita, vaikka niihin ei olisikaan lisätty yhtään lihaa.
Tuoreilla vihanneksilla on myös paljon terveysvaikutuksia: kesäkurpitsa ja munakoiso poistavat kuona-aineita, tomaatti vahvistaa vastustuskykyä, pinaatti ehkäisee ikääntymistä ja parsakaalin väitetään ehkäisevän syöpää.
Olemme huomanneet, että turkulaiset kasvissyöjät arvostavat monipuolista vegetarjontaamme. Sen sijaan monet aikuiset miehet ja pienet lapset saattavat sanoa: "Eikö teillä ole missään lihaa?" tai "anna minulle jotain, jossa ei ole mitään vihannesta".

Onneksi on olemassa pizza, joka sopii sekä kasvissyöjille, että vihanneskammoisille: neljä juustoa.


2 kommenttia:

  1. Teillä on kyllä ylivoimaisesti kaupungin parhaat vegepitsat! Täytyy tullakkin taas joku päivä maistelemaan :)

    VastaaPoista
  2. Selvisihän sekin miksi, teidän innoittamana, kokeiltu kesäkurpitsa pizza ei maistunut läheskään niin hyvältä kuin teidän tekemä. Valkoviinissä liekittäminen ei tullut edes mieleen...

    VastaaPoista