keskiviikko 16. toukokuuta 2012

Pizza al taglio

Mitä on pizza al taglio? 

Pizzariumin pizza näyttää monen mielestä vieraalta. Usein asiakkaat jopa kysyvät, onko se pizzaa ollenkaan. Epäluuloisina he tuijottavat vitriinissä olevia pizzataideteoksia ja miettivät, uskaltaako sitä edes maistaa. Siispä kerromme nyt, mitä pizza al taglio oikein on.


Jos olet käynyt Roomassa, et ole voinut olla törmäämättä pikkuisiin pizzapaikkoihin, joista leijailee ihana tuoksu ja joita on lähes joka kadunkulmassa. Niitä kutsutaan nimellä pizzeria al taglio ja niiltä Pizzarium on kopioinut toimintaideansa. Italiassa pizzat tosin myydään useimmiten painon mukaan, me sen sijaan olemme jakaneet pizzamme jo valmiiksi paloiksi.Koska pysyvää ruokalistaa ei ole, pizza al taglion makuyhdistelmät ovat aivan erilaisia kuin pyöreässä pizzassa. Roomassa myydään tyypillisesti myös pelkkää pizza biancaa tai pizza rossaa, eli pelkkää paistettua pizzapohjaa tai pizzaa pelkän tomaattikastikkeen kera. Tyypillinen roomalainen pizza on myös pizza con le patate eli perunapizza. Nämä pizzat ovat erityisesti lasten suosiossa.

Myös Sebastian 1,5v. tykkää pizza biancasta.Koska jokainen valmistaa pizzaa omalla tyylillään, pizzapaikkojen taso vaihtelee kovasti. Erityisen tärkeässä roolissa on pohja, joka on pizza al tagliossa tyypillisesti hieman paksumpi kuin tavallisessa pyöreässä pizzassa. Jokaisella paikalla on oma salainen reseptinsä. Meidän pizzataikinamme kohoaa hapantaikinajuuren (lievito madre) avulla, mikä on erittäin käytetty tekniikka italialaisissa leipomoissa. Vain harvoissa pikkuisissa pizzapaikoissa käytetään tätä samaa tekniikkaa, joka antaa pizzapohjalle aivan omanlaisensa maun ja koostumuksen.Meidän pizzamme on siis tyypillistä roomalaista pannupizzaa, joskin ehkä vielä hieman parempaa kuin mitä monesta roomalaisesta paikasta saisi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti