torstai 9. elokuuta 2012

Mikä ihmeen lauantaileipä?

 Vaikka keskitymmekin Pizzariumissa pääasiassa pizzan leipomiseen, haluamme sen ohella levittää myös aidon leivän ilosanomaa. Aivan niin kuin pizzakulttuurikin, leipäkulttuurikin on meidän mielestämme Suomessa ihan vinksallaan.

Suomalaisten ruokakauppojen leipäosastolla riittää valinnanvaraa. On limppuja, on paahtoleipiä, on täysjyvää, on vehnää, on viipaleita, on kuutioita, on sämpylöitä. On myös "täällä tänään leivottuja leipiä" ja "ranskalaisia patonkeja". Kaikki on pakattu hygieenisesti muovipussiin tai muovi-ikkunalliseen paperipussiin. Mutta missään ei näy jauhoja, saati sitten leipuria. Herää kysymys, mistä nämä kaikki leivät tulevat?

Me tiedämme, mutta emme halua ajatella asiaa. Sen sijaan haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden kokeilla jotain erilaista, jotain aitoa. Kukaan ei nimittäin saisi kutsua suomalaisten ruokakauppojen leipätarjontaa aidoksi (lue leipien tuoteselosteita niin tiedät miksi).

Kaikki, jotka ovat matkailleet jossakin Välimeren maassa, tietävät, millaista aito leipä voi parhaimmillaan olla. Jo itsessään leipomossa käynti on monelle suomalaiselle elämys. Aidon leipomon tunnelmaa ei nimittäin ole yhdessäkään suomalaisessa ruokakaupassa.Pizzariumin leipä on tyypillistä italialaista vehnäleipää, joka kohoaa hapantaikinajuuren avulla neljänkymmenenkahdeksan tunnin ajan. Vehnäleipä mielletään Suomessa usein epäterveelliseksi, sillä siinä ei ole yhtä paljon kuitua kuin täysjyväleivässä. Hapantaikinajuurella kohotettu vehnäleipä kuitenkin on paljon terveellisempää kuin tavallinen hiivaleipä, jollaisia saa suomalaisista kaupoista. Hapantaikina on nimittäin täynnä suolistolle hyvää tekeviä bakteereita, joten se tasapainottaa vatsan toimintaa maitohappobakteerien tavoin.

Koska leipämme ei sisällä mitään lisäaineita, se säilyy hyvänä korkeintaan pari päivää, mutta vaikka leipää jäisikin yli, sitä ei tarvitse heittää pois. Yön yli nukkuneesta leivästä saa valmistettua herkullisia bruschetta-leipäsiä tai panzanella-salaattia. Leivän voi myös paahtaa oliiviöljyllä ja suolalla maustettuna pikku-crostineiksi. Leivän pehmeää osaa voi käyttää korppujauhojen tapaan lihapullataikinassa ja voi miten herkullinen pasta syntyykään oliiviöljyssä paistetuista leivänmuruista ja kukkakaalista!


Toistaiseksi valmistamme uniikkia leipäämme vain lauantaisin.  Nähdäänkö ensi lauantaina? :)Ei kommentteja:

Lähetä kommentti