maanantai 3. syyskuuta 2012

Italiano?


Lähes jokaisella Suomessa myytävällä pizzalla on "italiankielinen" nimi, vaikka täytteet olisivatkin täysin suomalaisia. Mielestämme tämä on väärin, koska jos asiakas ei ole koskaan käynyt Italiassa, saattaa hän luulla, että esimerkiksi pizza bolognese on tyypillinen italialainen pizza. Sellaista ei kuitenkaan italialaisen pizzerian listalta löydy, vaikka kotona voitkin valmistaa pasta con ragù alla bolognesea.

Italialaisessa pizzassa ei myöskään koskaan ole kanaa, ananasta eikä persikkaa. Lihatuotteet ovat pääasiassa leikkeleitä tai makkaroita, eikä niitä koskaan yhdistellä merenelävien kanssa. Myöskään tomaattikastike ei ole välttämättömyys, vaan monessa italialaisessa pizzeriassa on tarjolla useita "valkoisia pizzoja" (pizze bianche).

Unohtakaa myös oregano, vaikka sitä Suomessa tujautetaankin lähes joka pizzaan. Italialaisessa pizzeriassa se on erittäin harvinainen mauste. Sen sijaan pizzaan voi lisätä hennon lorauksen chiliöljyä.

Italialaisissa pizzerioissa on lähes aina samanlainen lista, joka alkaa näin: 
Margherita, Marinara, Napoletana, Quattro stagioni, Capricciosa, Romana.... Nämä klassikot ovat aina samanlaisia joka paikassa. Asiakkaan ei siis edes tarvitse vilkaista ruokalistaa, jos hän haluaa pizzan, jossa on tomaattia, mozzarellaa, kinkkua, herkkusieniä, artisokansydämiä ja mustia oliiveja. Riittää, että hän lausuu taikasanan capricciosa.

Mutta kokeilepas mitä saat, kun pyydät capricciosan suomalaisessa pizzeriassa... Eteesi saattaa tulla pizza, jossa on katkarapuja, kinkkua ja herkkusieniä. Se on varmasti monen mielestä herkullinen pizza, mutta capricciosa se ei ainakaan ole.

Ehkäpä jonain päivänä saamme tarjota teille myös aitoja klassikoita...

 
Lucan tekemä aito margherita2 kommenttia:

  1. Joskus mietin, mitä järkeä ylipäätään on Margheritassa. Pizzarium on onneksi näyttänyt, että sillä on funktionsa: ihana pizzapohja pääsee täysiin oikeuksiinsa.

    Hauska blogi muutenkin. Pidän siitä, että uskalletaan kyseenalaistaa suomalaisen ravintola( ja pizza-)kulttuurin itsestäänselvyyksiä. Levittäkäämme kaikki hyvän pizzan ilosanomaa ja niin edespäin! :)

    VastaaPoista