Kaikki suomalaiset tuntevat mozzarellan, ilmakuivatun kinkun ja parmesaanin... Mutta mitä on mortadella? Entä pancetta?
Mortadella
Kuva täältä. |
Mortadella on sataprosenttista sianlihaa, eikä siihen lisätä epäterveellisiä polyfosfaatteja, joten se on hyvä valinta myös lapsille.
Mortadella sopii pehmeän makunsa ansiosta hyvin esimerkiksi neljän juuston pizzaan tai pizza biancan täytteeksi, mutta se täydentää myös monipuolisempia makuyhdistelmiä mainiosti.
Ricotta
Kuva täältä. |
Suomesta olemme löytäneet vain yhdenlaista ricottaa, mutta jos matkaat Italiaan, saatat törmätä esimerkiksi ricotta salataan (suolattuun ricottaan) tai ricotta romanaan (roomalaiseen ricottaan, joka valmistetaan lampaanmaidon herasta).
Pancetta
Kuva täältä. |
Se on valmistettu siansivusta, joka on maustettu esimerkiksi rosmariinilla ja valkosipulilla ja sitten kääritty rullalle.
Pancettaa ilmakuivataan luonnonsuoleen sullottuna noin kolmen kuukauden ajan, jonka jälkeen se on valmista syötäväksi.
Spianata calabrese
Kuva täältä. |
Monelle maku on liian tuima, mutta jos et pelkää chiliä, tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla.
Mascarpone
Mascarpone on rasvainen tuorejuusto, joka on juoksetettu sitruuna- tai etikkahapolla. Mascarpone on tiramisun tärkein ainesosa, mutta sitä käytetään myös pastakastikkeissa ja joskus pizzassakin.
Kuva täältä. |
Cime di rapa
Kuva täältä |
Oli miten oli, näitä herkullisia vihreitä varsia käytetään paljon eteläitalialaisessa keittiössä, erityisesti Napolissa ja Apuliassa.
Täällä Turussa pizzataiteilija kypsentää ne ensin pannulla oliiviöljyssä ja maustaa ne suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja chilillä. Sitten ne menevät luksuspizzaan, jossa on italialaista makkaraa ja savujuustoa.
Pecorino
Kuva täältä. |
Chinotto
Chinotto-puu. Kuva täältä. |
Chinotto on tyypillinen italialainen virvoitusjuoma, joka on valmistettu Citrus myrtifolia -nimisen hedelmän mehusta. Se näyttää ihan Coca-Colalta, mutta on maultaan hieman karvas. Tämän takia se ei maistu ihan kaikille.
Olemme kuitenkin huomanneet, että ne jotka Chinotton makuun rakastuvat, eivät enää suostu juomaan pizzansa kanssa mitään muuta. Eräs italialainen asiakkaamme on kokonaan juomatta, jos Chinottoa ei ole saatavilla.
Tämä tuli vastaan exoticgardenin siemenkaupan sivuilla. Itse siis harrastan hyötykasvien viljelyä ja tätäkin tuli yritetty. Cime di rapa siis voisi olla italiankaali, mutta nimi ei itsessään kerro suomalaiselle mitään kyseisestä vihanneksesta :)
VastaaPoista"BRASSICA rapa L. var. Ruvo
Italiankaali 'Quarantina'
Suhteellisen tuntematon mutta verrattoman hyvä kaalikasvi Italiasta. Rypsin ja nauriin sukulainen. Nuoria versoja ja kukintoja syödään kevyesti mielellään valkosipulin kanssa öljyssä keitettyinä. Kasvaa valtavan nopeasti. Mitä enemmän satoa korjaa, sitä enemmän tulee uusia versoja."
Kiitos asiantuntijalle! Cime di rapa olkoon siis tästä lähtien italiankaali!
VastaaPoistaEhkäpä "pizzataiteilijan" tulisi rajoittaa liiallista täytesekoiluaan ja pyrkiä tekemään puhtaita makuja.
VastaaPoistaEi jatkoon, suosin edelleen yksinkertaisia, puhtaita pizzamakuja. Kuten Napolissa.
Napolilainen pizza onkin ihan eri asia kuin roomalainen hapantaikinajuureen leivottu peltipizza. Napolilaisessa pizzassa on erilainen taikina ja täytteetkin ovat perinteisempiä. Lisäksi napolilainen pizza paistetaan puu-uunissa.
VastaaPoistaPizzariumin idea on tuoda "italialainen keittiö" kevyen ja rapean pizzapohjan päälle. Pizzariumin pizzoissa onkin nähtävissä samanlaisia makuyhdistelmiä, joita voit Italiassa nähdä esimerkiksi risotossa tai pastassa.
Näiden lisäksi meiltä löytyy päivittäin myös perinteisempiä makuja, kuten margheritaa, marinaraa, neljän juuston pizzaa, parmigianaa, makkaraa mozzarellan kera (salsiccia e mozzarella) ja monia muita.
Kaikki makuyhdistelmät ovat tarkkoin harkittuja ja italialaisen keittiön mukaisia, mutta eivät tietenkään kaikki napolilaisia.