tiistai 25. syyskuuta 2012

Pieni tietosanakirja italialaisten herkkujen ystäville


Kaikki suomalaiset tuntevat mozzarellan, ilmakuivatun kinkun ja parmesaanin... Mutta mitä on mortadella? Entä pancetta?

 

Mortadella


Kuva täältä.
Pehmeän makuinen mortadella on Bolognasta kotoisin oleva makkara. Se on maustettu muun muassa pistaasipähkinöillä, myrtillä, laakerinlehdillä, muskotilla ja mustapippurilla.

Mortadella on sataprosenttista sianlihaa, eikä siihen lisätä epäterveellisiä polyfosfaatteja, joten se on hyvä valinta myös lapsille.

Mortadella sopii pehmeän makunsa ansiosta hyvin esimerkiksi neljän juuston pizzaan tai pizza biancan täytteeksi, mutta se täydentää myös monipuolisempia makuyhdistelmiä mainiosti.


Ricotta

Kuva täältä.
Ricotta on herasta keittämällä valmistettua tuorejuustoa. Italialaiset eivät kuitenkaan luokittele ricottaa juustoksi, vaan maitotuotteeksi (latticino), koska juustot on tapana valmistaa maidon kaseiinista.

Suomesta olemme löytäneet vain yhdenlaista ricottaa, mutta jos matkaat Italiaan, saatat törmätä esimerkiksi ricotta salataan (suolattuun ricottaan) tai ricotta romanaan (roomalaiseen ricottaan, joka valmistetaan lampaanmaidon herasta).
 
Pancetta

Kuva  täältä.
Pancetta on italialainen pekonin kaltainen lihajaloste ja siksi kutsummekin sitä italianpekoniksi.

Se on valmistettu siansivusta, joka on maustettu esimerkiksi rosmariinilla ja valkosipulilla ja sitten kääritty rullalle.

Pancettaa ilmakuivataan luonnonsuoleen sullottuna noin kolmen kuukauden ajan, jonka jälkeen se on valmista syötäväksi.Spianata calabrese

Kuva täältä.
Joskus saatat nähdä pizzan päällä tulista salamia, jonka nimi on spianata calabrese. Se ei ole mitään pepperonia, vaan aitoa calabrialaista, chilillä maustettua makkaraa.

Monelle maku on liian tuima, mutta jos et pelkää chiliä, tätä kannattaa ehdottomasti kokeilla. 


Mascarpone

Mascarpone on rasvainen tuorejuusto, joka on juoksetettu sitruuna- tai etikkahapolla. Mascarpone on tiramisun tärkein ainesosa, mutta sitä käytetään myös pastakastikkeissa ja joskus pizzassakin.


Kuva täältä.Cime di rapa

Kuva täältä
Emme ole vieläkään löytäneet suomenkielistä nimeä tälle jännittävälle vihannekselle, mutta erään asiakkaan mukaan se on nimeltään tankoparsakaali (?). Englanninkielisen Wikipedian mukaan niiden latinankielinen nimi on Brassica rapa, joka taas johtaa rypsiin. Onko cime di rapa siis sittenkin vain rypsiä?

Oli miten oli, näitä herkullisia vihreitä varsia käytetään paljon eteläitalialaisessa keittiössä, erityisesti Napolissa ja Apuliassa.

Täällä Turussa pizzataiteilija kypsentää ne ensin pannulla oliiviöljyssä ja maustaa ne suolalla, pippurilla, valkosipulilla ja chilillä. Sitten ne menevät luksuspizzaan, jossa on italialaista makkaraa ja savujuustoa.

Pecorino

Kuva täältä.
Pecorino on lampaanmaidosta valmistettu, parmesaanin tyylinen kova juusto (pecora tarkoittaa italiaksi lammasta). Me Pizzariumissa käytämme pääasiassa pecorino romano -juustoa, eli roomalaista pecorinoa. On olemassa myös pecorino sardo (sardinialainen pecorino), pecorino toscano (toscanalainen pecorino) ja pecorino siciliano (sisilialainen pecorino), mutta niitä ei ihan helposti löydä suomalaisen kaupan juustotiskiltä.


Chinotto
Chinotto-puu. Kuva täältä.

Chinotto on tyypillinen italialainen virvoitusjuoma, joka on valmistettu Citrus myrtifolia -nimisen hedelmän mehusta. Se näyttää ihan Coca-Colalta, mutta on maultaan hieman karvas. Tämän takia se ei maistu ihan kaikille.

Olemme kuitenkin huomanneet, että ne jotka Chinotton makuun rakastuvat, eivät enää suostu juomaan pizzansa kanssa mitään muuta. Eräs italialainen asiakkaamme on kokonaan juomatta, jos Chinottoa ei ole saatavilla.4 kommenttia:

 1. Tämä tuli vastaan exoticgardenin siemenkaupan sivuilla. Itse siis harrastan hyötykasvien viljelyä ja tätäkin tuli yritetty. Cime di rapa siis voisi olla italiankaali, mutta nimi ei itsessään kerro suomalaiselle mitään kyseisestä vihanneksesta :)

  "BRASSICA rapa L. var. Ruvo
  Italiankaali 'Quarantina'

  Suhteellisen tuntematon mutta verrattoman hyvä kaalikasvi Italiasta. Rypsin ja nauriin sukulainen. Nuoria versoja ja kukintoja syödään kevyesti mielellään valkosipulin kanssa öljyssä keitettyinä. Kasvaa valtavan nopeasti. Mitä enemmän satoa korjaa, sitä enemmän tulee uusia versoja."

  VastaaPoista
 2. Kiitos asiantuntijalle! Cime di rapa olkoon siis tästä lähtien italiankaali!

  VastaaPoista
 3. Ehkäpä "pizzataiteilijan" tulisi rajoittaa liiallista täytesekoiluaan ja pyrkiä tekemään puhtaita makuja.

  Ei jatkoon, suosin edelleen yksinkertaisia, puhtaita pizzamakuja. Kuten Napolissa.

  VastaaPoista
 4. Napolilainen pizza onkin ihan eri asia kuin roomalainen hapantaikinajuureen leivottu peltipizza. Napolilaisessa pizzassa on erilainen taikina ja täytteetkin ovat perinteisempiä. Lisäksi napolilainen pizza paistetaan puu-uunissa.

  Pizzariumin idea on tuoda "italialainen keittiö" kevyen ja rapean pizzapohjan päälle. Pizzariumin pizzoissa onkin nähtävissä samanlaisia makuyhdistelmiä, joita voit Italiassa nähdä esimerkiksi risotossa tai pastassa.

  Näiden lisäksi meiltä löytyy päivittäin myös perinteisempiä makuja, kuten margheritaa, marinaraa, neljän juuston pizzaa, parmigianaa, makkaraa mozzarellan kera (salsiccia e mozzarella) ja monia muita.

  Kaikki makuyhdistelmät ovat tarkkoin harkittuja ja italialaisen keittiön mukaisia, mutta eivät tietenkään kaikki napolilaisia.

  VastaaPoista