maanantai 29. lokakuuta 2012

Asiaa ananaksestaEnnen Pizzariumin avajaisia suurin pelkomme oli ananas. Olimme aivan varmoja siitä, että kaikki asiakkaamme kaipaisivat tuota keltaista ja makeaa tölkkihedelmää pitsanpalastensa päälle ja nyrpistelisivät neniään mortadellalle ja munakoisolle. Vietimme monta unetonta yötä miettien, kuinka vastata asiakkaille kohteliaasti, että ananas ei kuulu italialaiseen pizzaan. Jopa työhaastattelussa kysyimme hakijoilta, kuinka he ratkaisisivat ananaspulman.

Nyt, kun avajaisista on jo yli puoli vuotta, voimme huokaista helpotuksesta. Ananaksen perään kyselee nimittäin vain noin joka kolmaskymmenes asiakas. Parhaimpina päivinä kukaan ei sitä  kaipaa, epäonnekkaimpina päivinä sen sijaan lähes kaikki luulevat pizzassa olevaa perunaa ananakseksi.

Totuus kuitenkin on, että vaikka suurin osa Suomessa sijaitsevista italialaishenkisistä pizzerioista tarjoileekin ananaspizzaa, se ei aitoon italialaiseen pizzaan kuulu. Se ei myöskään kuulu pastaan eikä salaatteihin. Paitsi hedelmäsalaattiin, tuoreena. Monet ravintoloitsijat ajattelevat, että "maassa maan tavalla", "pistetään ananasta, jos he sitä haluavat", mutta meistä se on väärin. Me emme halua valehdella kenellekään. Jos pizzerian ruokalistalla on ananaspizzaa, se ei voi olla italialainen pizzeria. Piste.

Älkää ymmärtäkö väärin. Emme halua loukata ketään, sillä nämä ovat makuasioita. Pizzataiteilija on jopa maistanut ananaspizzaa ja todennut, ettei se ole niin pahaa kuin voisi luulla. Se ei vaan ole italialaista.

Nyt, kun apunamme on huippuleipuri Carlos, aikomuksenamme on laajentaa repertuaariamme myös pyöreisiin pizzoihin. Emme ole vielä varmoja, minkälaisen taikinan valmistamme niitä varten ja makuyhdistelmiäkin mietimme vielä. Tiedämme kuitenkin, että niihin ei tule ananasta, jauhelihaa, kanaa, eikä pepperonia tai jalopenoa. Sen sijaan niihin tulee italialaista tuoremakkaraa, puhvelinmozzarellaa, tuoretta basilikaa ja ilmakuivattua kinkkua. Vai haluatteko sittenkin ananasta? ;)2 kommenttia:

  1. Toscanan perunaa, kuin Giovannan pöydässä söisi.

    VastaaPoista
  2. Juu ei ananasta pizzan päälle =)

    Menestyksekästä marraskuuta!

    VastaaPoista