sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Ei kiitos maidolle, kyllä kiitos viinille.

Joskus italialainen ruokakulttuuri on huvittavan jäykkää, vaikka Italiassa herkullisia ruokia valmistetaankin.
Mitä tuumaat esimerkiksi näistä?

Ruoan kanssa ei sovi juoda maitoa
Italiassa aikuiset eivät juo juuri koskaan maitoa, ja jos juovat, he tekevät sen aamulla. Vauvoille annetaan maitoa tuttipullosta ihan niin kuin Suomessakin, mutta ei koskaan ruoan kanssa. Maidon asemesta italialaiset juovat aterioidessaan vettä, viiniä ja virvoitusjuomia. Kalsiuminsa italialaiset saavat juustoista.

Pasta ja riisi eivät ole lisukkeita
Moni turisti ihmettelee Italian-matkallaan, mitä ihmettä voi ruokalistalta ravintolassa tilata. Italiassa ei nimittäin olekaan vain alkupala-pääruoka-jälkiruoka -aterioita, vaan antipasto-primo-secondo-dolce -aterioita. Primo piatto tarkoittaa aina pastaa tai risottoa ja secondo piatto liha- tai kalaruokaa, jolle pitää vielä erikseen valita listalta contorno eli lisuke. Lisuke ei ole koskaan pastaa tai riisiä, vaan esimerkiksi vihreää salaattia, uuniperunoita tai kypsennettyjä vihanneksia (esim. ryöpättyä, valkosipulin kanssa pannussa kuullotettua pinaattia).

Aamupala on pieni ja makea
Tyypillinen italialainen aamupala koostuu makeasta leivonnaisesta ja kupillisesta maitokahvia. Jotkut dippaavat keksejä kuumaan maitoon, toiset saattavat syödä jopa kulhollisen muroja maidon kera tai jogurtin. Pohjoismaalaisen puuro-aamiaisen nähdessään moni italialainen järkyttyy sekä annoksen ulkonäön että maun puolesta.

Maitokahveja on soveliasta nautiskella vain aamupäivällä
Jos menee italialaiseen kahvilaan eli bariin kello kaksi iltapäivällä ja pyytää caffè latten, barista tietää heti, ettei asiakas ole italialainen. Italiassa juodaan keskipäivän jälkeen lähinnä vain espressoa tai espresso macchiatoa (espressoa maitotilkan kera). Kuten ei maitoakaan, kahvia ei koskaan juoda ruoan kanssa, vaan aina sen jälkeen.

Yhdistelmä on tärkein
Italialaisessa keittiössä ei koskaan yhdistellä esimerkiksi lihaa ja kalaa, eikä kalaa tai äyriäisiä sisältävän primo piatton päälle ole syytä pyytä juustoraastetta. Kuten jo tiedättekin, italialainen ei myöskään koskaan laita pizzaan ananasta tai persikkaa. Sen sijaan niitä käytetään paljonkin jälkiruoissa.

Ruokarytmi
Koska Italiassa on tapana ruokailla perheen kanssa yhdessä, jokainen italialainen syntyy tiettyyn ruokarytmiin. Lounas syödään aina klo 12–14 aikoihin ja illallisen nautiskeleminen aloitetaan aikaisintaan klo 20. Aamupalan ja lounaan sekä lounaan ja illallisen välillä voi nauttia kevyen välipalan. Italiassa on turha mennä koputtelemaan ravintolan ovea kello 16.00 iltapäivällä. Se on kiinni. Siihen aikaan ei syö kukaan.

Millaisiin hassuihin tilanteisiin italialaisen ruokakulttuurin tuntemattomuus/tuntemus on sinut vienyt?2 kommenttia:

 1. Pahimmat karikot luulisin jo osaavani väistellä, mutta tuo illallisen myöhäinen ajankohta on ainakin meillä lapsiperheessä jokseenkin hankala. Omat lapsemme menevät normaalisti jo kahdeksalta nukkumaan, joten olenkin ihmetellyt, kuinka myöhään italialaiset lapset jaksavat oikein valvoa ja sitten kuitenkin herätä aamulla kouluun tai päiväkotiin. Kai italialaisperheet käyvät kuitenkin välillä arkisinkin ulkona syömässä? Meille lomalaisille tämä ei nyt tietenkään niin iso ongelma ole, mutta silti olen tätä miettinyt. (Sivusin tätä myös tässä jutussa: http://heidinnormipaiva.blogspot.fi/2012/05/arrivederci-nelle-marche.html)
  Tarjoilija oli napannut Italiassa veitsen kädestä ystävältäni, kun tämä oli erehtynyt paloittelemaan spagettiaan :) Pitääkö muuten paikkansa, että lusikka katetaan spagetin kanssa vain turisteja varten?

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista ja linkistä!

  Monet italialaiset ottavat lapsensa mukaan kaikkialle: ravintolaan, diskoon, rantakävelylle keskellä yötä... Se, saavatko lapset tarpeeksi unta, on meillekin mysteeri :) Ehkä kuitenkin viikolla myöhäiset ravintolaillalliset ovat harvinaisempia.

  Esimerkiksi tässä on ohjeet spaghetin syömiseen: http://www.youtube.com/watch?v=GT7Ed3Xj7Io

  Pasta syödään oikeaoppisesti aina vain haarukalla. Lusikka on keittoja varten :)
  VastaaPoista