maanantai 28. tammikuuta 2013

Pizzaa juhliin!

Pizza bianca con la mortadella maistui ainakin näiden juhlien vieraille

Pizza al taglio on siitä kiva juttu, että se sopii nautittavaksi kaikissa tilanteissa. Pizzapaloilla voi herkutella lounaalla, illallisella ja välipalalla. Niitä voi viedä evääksi töihin, junaan tai piknikille. Ne pelastavat kiireisen lapsiperheen päivällispulman ja säästävät sinkun ylisuurilta ruoka-annoksilta. Ne ovat terveellisempi vaihtoehto pikaruoalle ja tasapainoinen ateria.

Pizza al taglio on myös oivallista juhlaruokaa. Tiedämme, että pizzojamme on tarjoiltu ainakin pikkujoulujuhlissa, tupaantuliaisissa, 60-vuotiskekkereillä, jäähyväisbileissä, kokouksessa, muotinäytöksessä ja opiskelijoiden yhteisessä illanvietossa. Itse tarjoilimme pizzapaloja poikamme ristiäisissä (kuvassa).

Pizzapalat ovat hyvä vaihtoehto voileipäkakulle ja karjalanpiirakoille, mutta niitä voi tarjota myös niiden lisänä. Parhaiten juhlatarjoiluihin soveltuvat maut, jotka maistuvat hyviltä myös kylminä, kuten täytetty pizza bianca, margherita tai fagottinot. Lapsille valmistamme pikkuisia pizzoja tomaattikastikkeella tai oliiveilla. Myös friteerattu versio nutellapizzasta täydellinen valinta lasten kekkereihin.

Seuraavalla kerralla, kun suunnittelet juhlatarjoiluja, unohda voileipäkakku ja tilaa meiltä pizzaa. Meillä on erillinen juhlamenu, jota voi tiedustella sähköpostilla osoitteesta info@pizzarium.fi.

Parasta pizzan tarjoilussa on se, ettei sen tarjoilemiseen juurikaan tarvita astioita eikä aterimia (= ei tiskiä!). 











sunnuntai 13. tammikuuta 2013

Pizzakielioppia

Harvoilla pizzoistamme on edes nimeä, koska uusia reseptejä syntyy päivittäin, mutta löytyy meiltä sentään margherita ja muutama muu tuote, joilla on vakituinen nimi.

Margherita taipuu suomalaisen suussa helposti margariitaksi, markariitaksi tai markeriitaksi, mutta klassikkopizzan nimi lausutaan oikeasti näin.

Pizzojen lisäksi meiltä löytyy myös chinottoa, joka lausutaan näin.

Tarjolla on caffè lattea sekä latte macchiatoa. Voit tietysti pyytää meiltä myös caffè macchiaton, eli espresson maitovaahdolla.

Kahvin kanssa maistuu erinomaisesti tiramisù.

Pizzataiteilija saattaa sanoa sinulle: grazie ja buona giornata! Sinä voit vastata grazie altrettanto.

Myös tämä video on katsomisen arvoinen. Erityisesti kaksi ensimmäistä esimerkkiä on syytä pitää mielessä seuraavaa visiittiä varten.















perjantai 4. tammikuuta 2013

Ihan(a) kamala Food Court

Tätä aihetta on käsitelty aiemminkin täällä, mutta koska Kultatalon uusi Food Court herättää asiakkaissa ja ohikulkijoissa paljon monenvärisiä tunteita, on syytä palata asiaan. 


Monet haukkuvat Food Courtia steriiliksi ja kauheaksi paikaksi, eikä ihme. Seinät ovat aivan liian valkoiset ja lasikatto päästää sisälle sadepäivän ankean tunnelman. Kaiuttimista kaikuu ostoskeskusmainonta ja vaateliikkeiden varashälyttimet piippaavat. WC:n sijaintia ei ole merkitty selkeästi, eikä kukaan tiedä, minne likaiset astiat voi palauttaa.

Kaiken lisäksi Food Court on todella vaikea löytää, jos sattuu jo harhailemaan Hansakorttelissa.

On kuitenkin syytä muistaa, että Kultatalo on valmistunut vasta maaliskuussa, joten pienet muutokset ovat kenties tulevaisuudessa mahdollisia.

Meidän mielestämme viihtyvyyttä voisi lisätä esimerkiksi: 

-Ripustamalla taideteoksia seinille, maalaamalla joitakin seiniä pirteämmillä väreillä tai peittämällä jotkin seinät kokonaan tunnelmallisilla valokuvilla tai aforismeilla.  

-Laatimalla kerrokseen oman radiokanavan, josta tulisi vain ruokailuun sopivaa tunnelmamusiikkia.

-Tilaamalla aikakauslehtiä kaikkien asiakkaiden luettavaksi.

-Näyttämällä esimerkiksi jalkapallo-otteluita ja konsertteja Kultatalon jättiscreeniltä.

-Muuttamalla valaistusta tunnelmallisemmaksi ja lisäämällä sohvapaikkoja


Miten sinä tekisit kaupungin ainoasta Food Courtista viihtyisämmän? 










keskiviikko 2. tammikuuta 2013

Vuotemme 2012

Vaikka Pizzarium avattiinkin vasta maaliskuussa 2012, se oli ollut mielessämme jo hyvin pitkään. Olimme aloittaneet makuyhdistelmien, taikinoiden, esillepanon, tuotevalikoiman ja sisustuksen pohtimisen jo pari vuotta aikaisemmin.

Etsimme kuumeisesti oikeanlaista paikkaa ydinkeskustasta, ja juuri kun olimme luopumassa toivosta, saimme tietää, että uudistettuun Kultataloon tulisi kansainvälinen Food Court. Uuteen paikkaamme löytäisi helposti Kauppatorilta, eivätkä asiakaspaikatkaan loppuisi kesken.



Ennen maaliskuuta vierailimme tiiviisti työmaalla ja seurasimme projektin valmistumista. Jännitimme, saapuisiko Italiasta tilaamamme vitriini ehjänä perille ja pelkäsimme, ettei pizzauunimme toimisikaan. Pikku hiljaa saimme kuitenkin kaiken valmiiksi ja Kultatalon avajaisia vietettiin 28.3.2012.


Pizzariumin ensimmäinen pizza rossa <3

Kultatalon avajaiset
Pizzaa avajaisissa

Ensimmäiset kuukaudet me olimme kummajaisia uudessa ostoskeskuksessa. Pizzapalat, jotka olivat aivan liian suuria, vaikuttivat aivan liian kalliilta. Olihan kyseessä vain yksi pala. Onneksi keksimme melko pian jakaa pizzapalat neliöiksi niin, että koko pizza al taglion idea tuli paremmin esiin.

Luca ja luksuspizzaneliö

Luca myöskin tutustui uuteen pizzauuniin ja testaili erilaisia paistotapoja. Paljastui, että pannuissa kypsennettyinä pizzoista ei tullut läheskään yhtä rapeita kuin suoraan pizzakivellä paistettuina.

Luca ja pizza bianca


Keväällä saimmekin toteuttaa ensimmäisen juhlatilauksemme. Kiitos ihanan espanjalaisen asiakkaamme Pizzariumin pizzoja maisteltiin Turku Fashion Weekin muotinäytöksessä.

Kuva: Rainer Wiljanen

Ihana Reettamme kirjoitti meille mainoslauseita.


Kesällä herkuteltiin pizzan lisäksi myös mansikoilla ja kermavaahdolla.



Kesän aikana otimme myös tavaksi leipoa lauantaileipää. Ilahduimme, kun asiakkaat tulivat hakemaan uunituoreita leipiä jo ennen puoltapäivää.


Syksyllä pizzataiteilija inspiroitui herkkutateista (ja kasvatti viikset).



Lokakuussa avuksemme saapui Carlos, joka mullisti pienen perheensä elämän muuttamalla Suomeen. Carlosin ansiosta ehdimme tehdä enemmän tuotteita. Pizzataiteilija leipoo nyt leipää kuutena päivänä viikossa, lisäksi vitriinissä on aina myös calzoneita ja friteerattuja herkkujakin on satunnaisesti saatavilla.


Pizzataiteilijoiden luoma itsenäisyyspizza

Joulukuun alussa meille saapui myös espressokone Italiasta ja voimme nyt tarjota asiakkaillemme myös aitoa italialaista kahvia.




Vuosi 2012 oli meille tutustumista uuteen elämäntilanteeseen, asiakkaisiin, pizzataikinoihin ja makumieltymyksiin. Olemme siis vasta pizzatarinamme alussa.

Toivomme, että pizzamme maistuvat tänä vuonna edellistä paremmilta ja että onnistumme jatkossakin tarjoamaan teille uudenlaisia makuelämyksiä.

Lupaamme tehdä parhaamme.


Mozzarella in carrozza

Supplì
















lauantai 29. joulukuuta 2012

Vegessä on voimaa


Suomalaisessa pitsassa vihannekset ovat täysin aliarvostettu raaka-aine. Kovinkaan monelle ei tule mieleen pistää pitsaan pinaattia, munakoisoa tai kesäkurpitsaa. Paprikat ja oliivi sen sijaan ovat suomalaisille kasvissyöjille tutumpia pitsantäytteitä. 

Me käytämme pizzojemme täytteinä niin paljon kasviksia, että niitä varten on keittiössämme oma jääkaappi. Luca käy joka päivä torilla hamstraamassa herkkusieniä, kirsikkatomaatteja, munakoisoja, kukkakaalia, tuoretta pinaattia, parsakaalia, paprikoita, perunoita ja kesäkurpitsoita. Kesällä hän löysi torikauppiaalta italiankaalia ja syksyllä herkkutatteja.




Sellaisina päivinä, kun torikauppiaat ovat päättäneet sakean lumituiskun vuoksi jäädä kotiin, Luca masentuu. Pizzan tekemisestä ei tule mitään ilman vihanneksia.

Lähes mikään vihannes ei päädy sellaisenaan pizzan päälle. Paprikat pilkotaan suikaleiksi, jotka kypsennetään pannulla oliiviöljyssä ja maustetaan valkosipulilla. Perunat keitetään tai paistetaan uunissa rapeiksi. Munakoisot itketetään ja kesäkurpitsat liekitetään valkoviinissä.

Kaikkien näiden valmistusvaihdeiden ansiosta meillä vegepizzat ovat maukkaita, vaikka niihin ei olisikaan lisätty yhtään lihaa.




Tuoreilla vihanneksilla on myös paljon terveysvaikutuksia: kesäkurpitsa ja munakoiso poistavat kuona-aineita, tomaatti vahvistaa vastustuskykyä, pinaatti ehkäisee ikääntymistä ja parsakaalin väitetään ehkäisevän syöpää.




Olemme huomanneet, että turkulaiset kasvissyöjät arvostavat monipuolista vegetarjontaamme. Sen sijaan monet aikuiset miehet ja pienet lapset saattavat sanoa: "Eikö teillä ole missään lihaa?" tai "anna minulle jotain, jossa ei ole mitään vihannesta".

Onneksi on olemassa pizza, joka sopii sekä kasvissyöjille, että vihanneskammoisille: neljä juustoa.














sunnuntai 23. joulukuuta 2012

Kyllä, sitä saa mukaan.


Usein uudet asiakkaat hiipivät epäröiden vitriinimme eteen ja kysyvät, saako meiltä pizzaa myös mukaan. Me vastaamme, että tietysti saa. Sehän pizzapalojen idea oikeastaan onkin. Pizzaa mukaan ostaessaan on kuitenkin hyvä muistaa muutama yksityiskohta.


1) Mikro vs. uuni

Jos syöt pizzasi vasta muutamien tuntien kuluttua, suosittelemme ehdottomasti lämmittämään pizzapalat tavallisessa uunissa. Kaikkein parhaan lopputuloksen saat, kun annat uunin ensin lämmetä noin kahteensataan asteeseen, laitat pizzapalat pellille ilman leivinpaperia ja sammutat uunin juuri, kun olet laittanut pizzat sisään. Kuumassa uunissa pizzapalat lämpiävät muutamissa minuuteissa, eivätkä ne kuivahda ikävästi.

Ymmärrämme kyllä myös, jos et halua tuhlata energiaa muutaman pizzapalan lämmittämiseen uunissa. Kaikilla ei, esimerkiksi työpaikan taukotilassa, ole käytössään tavallista uunia. Tällöin on tyydyttävä mikroaaltouuniin. Jos lämmität pizzojasi mikrossa, ole kuitenkin varovainen, koska taikinamme sitkistyy mikrossa hyvin helposti.

Joillakin asiakkaillamme on uuneissaan pizzakivi, jolla tulee kuulemma paras lopputulos. Nykyaikaisempien mikrojen omistajat sen sijaan ovat kertoneet, että mikron grillivastuksella lämmitettäessä pizzapalat säilyvät rapeina.

Tämä pizza ei tykkää mikrosta


















2) Oikea valinta

Nykyään meiltä saa pizzapalojen lisäksi myös muita tuotteita, joten kehotamme valitsemaan mukaanviemiset huolella. Calzone ei ehkä ole kaikkein paras mukaanvietävä, jos sinulla ei ole mahdollisuuttaa syödä sitä lautaselta haarukalla ja veitsellä. Sen sijaan esimerkiksi suuren suosion saavuttaneet napolilaiset pagnottellot sekä fagottinot voi syödä kätevästi missä vaan.

Pizzapalojen  valinnassa on myös syytä miettiä, missä ne syö. Jos aikoo popsia pizzapalansa lennossa, ei ehkä kannata valita juuri sitä pizzaa, jossa on kauheasti irtonaisia täytteitä, kuten vaikkapa herkkutatteja tai kirsikkatomaatteja. Voi tulla paha mieli, jos puolet pizzan täytteistä tippuvat matkalle...

Jos ehdit syödä pizzasi pöydän ääressä, kaikki vaihtoehdot ovat hyviä mukaanvietäviksi. Me pakkaamme ne paperipussiin tai laatikkoon niin, että yksikään herkku ei häviä.

Fagottinot sopivat kaikkiin tilanteisiin


















3) Määrä

Mikäli olet viemässä pizzaa perheellesi iltapalaksi tai tarjoiltavaksi illanistujaisiin, suosittelemme miettimään, mikä on juuri heille sopiva määrä paloja. Kolme pizzapalaa kolmelle aikuiselle on melko varmasti liian vähän.

Jos henkilöitä on useampi kuin kolme, kehotammekin kokeilemaan kymmenen palan kotipakkausta. Näin säästät pizzapalojen hinnassa ja saat samalla suuren valikoiman erilaisia makuja. Voit leikata pizzapalat pieniksi maistaisiksi lämmitettyäsi ne, ja näin jokainen syöjä saa parhaassa tapauksessa maistaa jopa kymmentä erilaista makuyhdistelmää.

Siinä tapauksessa, että suunnittelet tarjoavasi tuotteitamme juhlavieraillesi, ota meihin etukäteen yhteyttä, niin voimme valmistaa sinulle kokonaisia pizzapellillisiä. Meillä on myös lista muista juhlatuotteista, joihin kannattaa tutustua.



Kotipakkauksen sisältöä parhaimmillaan



































keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Loppuvuoden iloja

Viime aikoina olemme olleet todella iloisia muutamasta tapahtumasta. 

-Suurehko pikkujouluryhmä kelpuutti Pizzariumin pikkujoulunviettopaikakseen. Aperitiivit ja muut herkut maistuivat kuulemma mainiosti. Eikä punaviinin puute ollut kuulemma yhtään huono asia...

-Kahvikone saapui ja se saatiin parin sähkömiehen sekä putkiasentajan avulla toimimaankin. Kahvimme on kelvannut myös italialaisille asiakkaille. Olemme kiitollisia myös ihanalle herrasmiehelle, joka auttoi meitä poraamaan hyllyt seinään.

-Reipas tettiläisemme Wilma kokosi ja koristeli meille joulukuusen, joka tuo jouluiloa koko kerroksen väelle.

-Ensimmäinen herkkukori on löytänyt uuden omistajan. Se matkustaa kuulemma appivanhemmille toiselle puolelle Suomea. Myös muiden herkkukorien sisältö on kiinnostanut kovin. Eikä joulukakkujakaan ole enää montaa jäljellä...

-Olemme saaneet kunnian toimittaa pizzojamme Jyväskylään asti. Matkahuollon pikavuorolla aamulla leivotut pizzat ehtivät illaksi perille ja tekivät eräistä 60-vuotisjuhlista ikimuistoiset. 


-Carlos ja Luca ovat vihdoin ehtineet valmistaa roomalaisia friteerattuja risottopalleroita, jotka tunnetaan nimellä supplì. Joka kerta ne ovat kadonneet vitriinistä pikavauhtia.

-Asiakkaat ovat olleet kiinnostuneita aidosta leivästämme myös viikolla, eikä pelkästään lauantaina. 

-Saamme pian uuden herkkulastin Italiasta... Tulossa on muun muassa tulista salamia!